Meniu
Bine ati venit Uleiuri presate la rece extra virgine diverse Ulei de floarea soarelui pentru salate fine Ulei de dovleac uleiuri presate la rece Cardinal-sanatate prin nutritie 20 de ani de activitate Seminte de dovleac, in, susa pungi cu seminte si faini diverse
spacer

Despre studiile si cercetarile legate de produsele 2E PROD

      

 1.  ULEIURI  NATURALE OBTINUTE PRIN PRESARE LA RECE LA SC 2E PROD SRL ALEXANDRIA

Lucrare realizata la 12.02.2004 de INSTITUTUL DE CERCETARI ALIMENTARE SA BUCURESTI, laboratorul Tehnologii fermentative si Frig in Industria Alimentara

In urma studiilor si analizelor efectuate asupra produselor si tehnologiilor de fabricatie la firma 2E PROD,  va comunicam punctul de vedere al SC Institutul de Cercetari Alimentare SA cu referire la producerea uleiurilor vegetale din floarea soarelui, soia, nuca, dovleac, seminte de in, germeni de grau si germeni de porumb.

SC ICA SA este autorizata sa efectueze urmatoarele lucrari:cercetari in domeniul sigurantei alimentare,auditari, expertize in domeniul calitatii, cercetare fundamentala si aplicativa, dezvoltare tehnologica(...) in domeniul productiei alimentare sii alimentatiei,documentari, omologari, avizari.

Ca urmare a acestor acreditari, SC ICA SA a analizat si studiat problema producerii uleiurilor alimentare de uz alimentar obtinut de societatea 2E PROD, din materiile mentionate si este in masura sa specifice urmatoarele:

In conformitate cu standardul Codex Alimentarius STAN 210-1999, uleiurile presate la rece sunt obtinute fara alterarea produsului, numai prin procedee mecanice, cum sunt decojirea si presarea, fara utilizarea caldurii. Aceste uleiuri pot fi purificate numai prin decantare, filtrare, centrifugare.

Din punct de vedere tehnic, tehnologic si al calitatii produsului, recomandam fabricarea de uleiuri obtinute prin presare la rece, fara utilizarea caldurii, cu sau fara purificare, respectiv rafinare.

In consecinta, uleiul de uz alimentar obtinut prin presare la rece din materiile prime mentionate purificat prin filtrare cu ajutorul filtrelor gravitationale, este de fapt un ulei rafinat numai prin metode mecanice care corespunde normelor sanitare in vigoare si prevederilor Ordinului 454/917/2001 -22/2002 emis de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.

SC Institutul de Cercetari Alimentare SA avizeaza favorabil productia realizata la SC 2E PROD Alexandria si recomanda introducerea denumirii de ULEI NATURAL OBTINUT PRIN PRESARE LA RECE.

Autor: Dr. ing. Ion Stroia

sef Laborator la Institutul de Cercetari Alimentare SA Bucuresti

 

2. ULEIURILE VEGETALE  EXTRA VIRGINE

 

 

Lucrare prezentata la Conferinta Internationala de Terapii Complementare ANATECOR - Editia a VII-a - Arad 2003

 

 

 

 

GENERALITATI

Firma 2E-PROD este prima firma din Romania care a fabricat si promovat initial uleiuri presate la rece si ulterior uleiuri presate la rece extravirgine . Daca prin uleiuri presate la rece  se face direct referire la procesul de extractie, netinandu-se cont daca materialul de presat a fost tratat termic sau chimic inainte sau dupa ce s-a extras uleiul, prin uleiuri presate la rece extravirgine se face o distinctie clara asupra modului in care aceste uleiuri au fost fabricate . Termen imprumutat de la uleiul de masline, uleiurile care fac parte din aceasta categorie sunt uleiuri atent fabricate, dupa o tehnologie stricta,in care materialul de origine (cel ce se preseaza ) se alege cu grija, uscarea lui se urmareste a fi naturala in conditiile mediului inconjurator, presarea se va face cu aport  termic cat mai scazut  in asa fel incit gradul de deteriorare al uleiului continut in seminte in procesul extractiei  sa fie minim , dupa care se filtreaza mecanic. Din acest proces de fabricatie sunt excluse substantele chimice de orice fel .  Datorita modului de extractie pus la punct de catre firma  noastra, uleiul obtinut prin acest procedeu difera calitativ, din punct de vedere al continutului de vitamine si minerale, foarte putin, ( practic insesizabil), fata de uleiul continut in mod natural in seminte.

ULEI  PRESAT LA RECE EXTRAVIRGIN  DE  FLOAREA SOARELUI „CARDINAL”  

Un ulei de larg consum obtinut din seminte de floarea soarelui de culoare galben stralucitor folosit in  mod uzual in gospodarie la prepararea salatelor , prajiturilor , mancarii la fel ca orice ulei rafinat, dar este inca putin cunoscut de catre consumatori, datorita abundentei cu care uleiurile rafinate agreseaza piata romaneasca.  Folosirea acestui ulei la prepararea zilnica a hranei va incanta orice gospodina atat prin gustul deosebit al mancarurilor, cat si prin consistenta lui, care il face deosebit de spornic (sunt necesare cantitati foarte mici de ulei pentru a asigura necesarul de grasime al oricarui preparat culinar )

Lista avantajelor  folosirii unui ulei presat la rece extravirgin Cardinal incepe cu acela ca uleiul Cardinal are un continut de minim 99,8 % ulei natural, asa cum se afla el in samanta de floarea soarelui, cu maxim 0.2 % apa. Aici trebuie sa stiti ca majoritatea uleiurilor rafinate contin procente insemnate de apa de pana la 20-30%( de aici si scaderea rapida a volumului uleiurilor rafinate, prin evaporarea apei, la incingere) Acest lucru face ca uleiul presat la rece extravirgin Cardinal sa fie cu mult mai spornic –deci mai ieftin .

Consumand ulei rafinat, fabricat industrial si comercializat la scara foarte mare in comertul romanesc,  consumatorul ar trebui sa cunoasca  faptul ca acestea sunt produse obtinute  in conditii de extractie chimica sau termica de mare randament, care nu tin cont de calitatea semintelor presate, si presupun temperaturi de presare foarte  ridicate. De aceea, in aceasta etapa de productie nu sunt bune pentru consum datorita mirosului greu, a gustului neplacut si a aciditatii crescute, nociva pentru organismul uman. Pentru eliminarea acestor inconveniente majore, aceste uleiuri obtinute industrial in cantitati foarte mari sunt supuse ulterior  proceselor de rafinare, folosindu-se diferite substante chimice si conservanti, unele dintre cele mai nocive., Dupa ce s-a distrus tot ce este mai util sanatatii umane in  semintele oleaginoase din care a fost extras uleiul, a rezultat doar un produs artificial, care mai are si un continut important de substante chimice.

Dar adevaratele avantaje care se obtin consumand ulei presat la rece extravirgin Cardinal constau in: intarirea sistemului imunitar , limitarea si chiar disparitia bolilor de stomac , o mai mare putere de concentrare in activitatea de zi cu zi, scaderea colesterolului, limitarea probabilitatii aparitiei bolilor cardio vasculare si ameliorarea acestora. Continand vitaminele D, A si E, va ajuta la asimilarea calciului in organism , efecte pozitive asupra vederii si  a pielii, dar si asupra organelor sexuale . Fiind bogat in acizi grasi polinesaturati este recomandat in ateroscleroza si hipercolesterolemie.

Uleiurile presate la rece extravirgine Cardinal se pot folosi si in tratamente cosmetice (exemplu  masca cu argila amestecata cu ulei sub forma de pasta ) precum si in masaj, ca ulei de baza .

Ceea ce am aratat mai sus referitor la uleiul presat la rece extravirgin de floarea soarelui sunt in general valabile pentru toate uleiurile presate la rece extravirgine  pe care le produce firma noastra, dar fiecare ulei are particularitatile sale care, exploatate cu pricepere, pot sa ajute in mentinerea sanatatii, si chiar pot sa fie mijloace  folosite curent in vindecarea unor afectiuni.
 

ULEI PRESAT LA RECE EXTRAVIRGIN DE DOVLEAC CARDINAL

Este uleiul obtinut din seminte de dovleac, autohtone , un ulei de culoare rosu- rubiniu sensibil la lumina, continand insemnate cantitati de caroten  dar si o mare diversitate de minerale , vitamine si elemente nutritive .

Cunoscut in gospodariile taranesti din Ardeal din timpuri stravechi, dar si in bucataria traditionala germana si austriaca, uleiul de dovleac se foloseste la gatit, atat pentru prepararea salatelor de varza sau vinete, a fripturilor la cuptor, a mancarurilor de post si chiar a prajiturilor, mai ales in perioadele de post, datorita calitatilor sale nutritive de exceptie. In afara rafinamentelor culinare, uleiul de dovleac se poate folosi crud, in cure, pentru ameliorarea sau chiar vindecarea anumitor afectiuni.

Cel mai usor mod de administrare este prin incorporarea lui in mancare; dupa ce aceasta a fost pusa in farfurie, la servire, se adauga o lingura de ulei de dovleac. Acest mod de administrare este recomandat atat adultilor cat si  copiilor , in scopul eliminarii parazitilor intestinali,  si anemiei. Se obtine totodata si o imbogatire a alimentatiei in vitaminele A, E, D si K.

Pentru adultii cu probleme circulatorii sau de prostata se recomanda cure de cate una -doua linguri de ulei dimineata, pe stomacul gol si cel putin inca una seara.

ATENTIE ! In practica de peste 7 ani de fabricare a acestui ulei, am intrat uneori in contact cu consumatori de ulei de dovleac care au manifestat suspiciuni, reprosand ca gustul si mirosul de seminte de dovleac este mult mai discret decat al uleiurilor de dovleac fabricat traditional in satele ardelenesti, din seminte de dovleac prajite.  Tinem sa atragem atentia ca proprietatile curative de exceptie ale acestui ulei nu se pot obtine prin aceste tehnici traditionale, ci numai prin modul cat mai neagresiv de extractie, practicat prin tehnologiile 2E PROD, asa cu am aratat in introducerea acestei expuneri.

Uleiul presat la rece extravirgin de dovleac se recomanda a fi folosit mai ales in anotimurile reci de catre toti membrii unei familii, deoarece bogatia de vitamine ,substante minerale si nutritive este foarte mare, iar efectele aspra sanatatii sunt dintre cele mai bune. Acest ulei se remarca prin continutul mare de fier, aprox 30mg, Zn aprox 17mg ,Cu aprox  3.5 mg  Ph aprox  2mg. Continutul in betacaroten  aprox 0.5 mg , complexul de vitamine B  aprox 2mg , vitaminele A,D,E,si vitamina K. (valorile sunt raportate la 1g ulei ). Uleiul de dovleac este un ulei ce se adreseaza copiilor cu parazitii intestinali, giardioza, anemie –dupa o cura de minim o saptamana cu ulei de dovleac, parazitii intestinali se evacueaza, iar pofta de mancare revine si toate simtomele giardiei incep sa dispara .Continutul mare in Fe il recomanda in tratarea anemiilor provocate de carenta de Fe. Se recomanda si celor ce au ulcer, gastrita, putand ajuta la inchiderea ulceratiilor .Prin caracterul sau laxativ ajuta la dezintoxicarea organismului prin inlaturarea constipatiei .

Cea mai interesanta proprietate o are asupra prostatei, deoarece ajuta foarte mult in ameliorarea afectiunilor acesteia prin  continutului de zinc(tratament de durata ).Efecte pozitive s-au obtinut in astenii, infectii urinare, insuficienta renala, dispepsii, insomnii,si diabet .Un efect pozitiv s-a constatat si in afectiunile cardiace, efect ce poate chiar sa suplineasca unele medicamente specifice.
 

ULEIUL DIN GERMENI DE PORUMB EXTRAVIRGIN ”RICORN”

Un ulei obtinut din germeni de porumb cu un gust aparte, discret, asemanator cu al arahidelor, de culoare galben rosiatic .Se poate folosi in gospodarie la gatit, la fel ca si uleiul de floarea soarelui dar poate fi folosit si in cure, cu acelasi mod de administrare ca si uleiul de dovleac . O proprietate interesanta a acestui ulei este aceea ca este rezistent la prajire sau mai bine zis se oxideaza mult mai greu decat multe alte tipuri de uleiuri, deci are o capacitate de conservare mai mare.

Pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice, se recomanda a fi consumat ca atare, in salate ,in mancare dupa ce afost servita .

 Uleiul din germeni de porumb este bogat in vitaminele B, E, dar si in Ca, Ph, Fe, de aceea este un ulei foarte hranitor si se recomanda a fi consumat in paralel cu uleiul de floarea soarelui  sau impreuna cu uleiul de dovleac, in perioadele de convalescenta, pentru revigorarea cat mai rapida a organismului ..

Prin compozitia sa, este un moderartor al tiroidei, fiind recomandat ca adjuvant in afectiunile acesteia . Efecte pozitive au fost constatate si in afectiunile genitale, dar si in scaderea colesterolului .Ajuta la drenarea cailor hepato biliare  imbunatatind prin aceasta activitatea ficatului. Nu in ultimul rand, se recomanda celor ce fac eforturi sustinute , sportivilor , dar si celor ce fac efort intelectual.Prin proprietatile sale, ajuta si la tratarea alergiilor, urticariei, exemelor.


ULEIUL PRESAT LA RECE EXTRAVIRGIN DE IN CARDINAL

Un ulei  de culoare galbena, cu foarte usoara tenta maronie,  este unul dinte cele mai sensibile uleiuri dar si unul dintre miracolele pe care ni le ofera plantele . Foarte putin cunoscut in tara noastra, dar familiar in America, uleiul de in cucereste pas cu pas, prin continutul sau in omega 3, binecunoscuta componenta alimentara eficienta in combaterea si prevenirea cancerului. Din pacate uleiul de in are un mare dezavantaj –oxideaza foarte repede , din aceasta cauza este recomandat sa fie consumat neprajit , nefiert , in salate. In mancaruri gatite el poate fi adaugat numai dupa ce acestea  au fost preparate si servite in farfurie.Ii este recunoscut un puternic efect terapeutic  in combinatie cu branza proaspata de vaci sau cu putina sampanie (lucreaza la sinergie ).

Pentru a conserva cat mai bine acest produs, este recomandat ca el sa fie pastrat in frigider, dupa ce sticla a fost desfacuta.Gustul acestui ulei difera sensibil de la un lot la altul si depinde de foarte multi factori .In general la un ulei de in bun gustul si mirosul sunt deosebit de placute si doar rareori foarte usor amarui .

Avantajele folosirii acestui ulei constau in primul rand in efectele sale remarcabile in combaterea constipatiei cronice ,dar si de calmare a colonului iritat datorita abuzului de laxative . Avand efecte laxative, produce si o detoxifiere a organismului eficienta. Efectele folosirii uleiului de in ca laxativ se manifesta in dublu sens: uleiul de in ajuta evacuarea materiilor consumate din organism dar in acelasi timp asigura prin compozitia sa organismului vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie .Ajuta la evacuarea calculilor renali , dar si in tratamentul lupusului . Are efecte favorabile in functia arteriala si in agregarea trombocitara . Datorita acidului linoleic aflat in cantitati mari,  se foloseste impreuna cu brinza de vaci in diete complexe pentru tratarea cancerului(vezi dieta Dr.Johana Budwig-farmacolog german calificat, chimist si fizician, cu un doctorat in fizica care a lucrat ca sef expert-consultant pentru medicamente si grasimi la Bundesanstalt Fettforschung  -Institutul Federal pentru Cercetare grasimilor).

Administrat extern, ajuta la vindecarea rapida a arsurilor – mai ales a arsurilor solare, foloseste la tratarea ulcerelor cutanate, eczemelor, abceselor, furunculelor, dar si altor afectiuni dermatologice datorate, provocate de ciuperci, fungi etc. Acest ulei mai are un mare avantaj un mare continut in Omega 3, Omega 6 si Omega 9.


INSTANT GENOFLEX

Acest produs este o realizare a firmei noastre,  avand ca scop verificarea teoriei ca in uleiul unei plante se pot regasi principalele efecte terapeutice ale acesteia. Acest produs este destinat exclusiv  uzului extern .Produsul reprezinta un amestec de uleiuri vegetale si este  destinat  masajului terapeutic . Prin aceasta se urmareste ca prin aplicarea concomitenta a uleiului impreuna cu efectele masajului sa se inlature sau sa se ameliorezedurerile reumatice. In practica, produsul raspunde cerintelor, in mod spectaculos, fiind necesara doar masarea usoara cu ulei a locului dureros pentru ca in circa 10-15 min durerea sa se amelioreze sau chiar sa dispara . Efectele sunt cumulative in timp. Acest amestec de uleiuri nu irita pielea .

Avantajele folosirii lui constau in primul rand in reducerea disconfortului provocat de durerile reumatice sau de usoare raceli ale muschilor .  Pentru a se obtine un efect maxim se unge locul dureros cu un strat de ulei ,se va masa pana cand uleiul va intra in piele dupa care se va unge cu putin alcool sanitar ce faciliteaza o si mai buna patrundere a uleiului in piele ,operatie ce se va repeta de cateva ori. Uleiurile de mustar Genoflex sunt  recomandate atat celor ce lucreaza in constructii, cat si soferilor , ceilor ce traiesc in zone de  munte cu climat rece si umed  si cu factor de risc ridicat pentru   inbolnaviri reumatice . Are efecte pozitive asupra pielii uscate pe care o moaie si o face catifeleta, avand un  efect emolient. (se poate folosi si dupa barbierit).Prin efectul sau dezinfectant pe care il are asupra pielii ajuta la indepartarea iritatiilor rosaturilor , cosurilor , reface pielea mainilor dupa contactul  prelungit cu detergentii.


ULEI PRESAT LA RECE EXTRAVIRGIN DE NUCA 

Ulei de culoare galbena cu gust si miros specific de nuca de o finete deosebita este considerat ca fiind unul dintre rafinamentele culinare dar si un foarte hranitor aliment. Uleiul presat la rece extravirgin de nuca se poate utiliza in gospodarie la fel ca si uleiul presat la rece extravirgin de floarea soarelui, dar din cauza pretului de cost ridicat se recomanda sa se foloseasca doar in cure(2-3 linguri pe zi) sau  la salate.

Bogat in elemente nutritive, dar si in cupru si zinc, uleiul presat la rece extravirgin de nuca contine in afara de vitaminele A,B, si vitamina P. Are un puternic efect  anticolesterolic situindu-se chiar inaintea uleiului de soia sau de germeni de porumb din acest punct de vedere.Proprietatile sale vermifuge sunt bine cunoscute in combaterea viermilor intestinali si a teniei.Se foloseste in litiaza renala dar si ca laxtativ si antidiuretic .Se poate folosi si in tratarea enurezisului la copii.(vezi lucrarea "Tratamentul Bolilor prin legume,fructe si cereale" precum si cercetarile doctorului francez JeanValnet, nascut la Paris in 1920) Datorita bogatiei de substante nutritive se recomanda diabeticilor, dar si bolnavilor de tuberculoza. Efecte benefice se obtin la copii rahitici sau anemici prin frectionarea corpului cu ulei de nuca.

Ca si uleiul presat la rece extravirgin de dovleac se poate folosi in alimentatia celor ce desfasoara eforturi fizice si intelectuale , dar si in in cea gravidelor sau lauzelor .


ULEI PRESAT LA RECE EXTRAVIRGIN  DE SOIA 

Ulei de culoare galbena cu gust si miros specific dat de cantitatile mari de lecitina pe care o contine. Se poate folosi in gospodarie la prepararea salatelor de cruditati , se poate lua ca atare sau se poate pune in mancare asa cum am mai aratat. gustul cu tenta  de peste  limitandu-i  utilizarile gastronomice. Acest ulei alaturi de uleiul din germeni de porumb ,si cel de nuca este un puternic anticolesterolic .Datorita lecitinei continute se poate folosi in alimentatia prsoanelor stresate sau care depun eforturi intelectuale . Se poate folosi si in afectiuni dermatologice ca eczeme , psoriazis ,acnee.Cantitatile ridicate de vitamina E pe care le contine  au un efect benefic asupra bunei functionari  a glandelor si organelor sexuale.


ULEI PRESAT LA RECE EXTRAVIRGIN DIN GERMENI DE GRAU 

Ulei de culoare galbena extras din germenii de grau  cu gust si miros fin de  faina.Ca si celelalte uleiuri si acesta se poate folosi in gospodarie la prepararea diferitelor salate sau in cure asa cum am aratat mai sus .

Prin continutul bogat in substante minerale si vitamine uleiul presat la rece extravirgin din germeni de grau se recomanda ca supliment nutritional in afectiuni cronice . Este util persoanelor in varsta dar si copiilor pentru actiunea sa tonifianta si sedativa . Se poate folosi cu succes ca adjuvant in tratamentul bolilor digestive , cardio vasculare ,ale aparatului respirator si sistemului nervos .Este in acelasi timp si un remineralizant  eficace fiind recomandat in convalescenta .

Continutul ridicat in vitamina E (naturala ) il face sa aibă efect pozitiv asupra glandelor sexuale si implicit la o dezvoltare normala a organelor sexuale .

Nu este de neglijat efectul dermatologic pe care il are acest ulei,  ajutand la tratare unor boli de piele . In cosmetica  are un efect remarcabil protejand si regenerand  pielea, redandu-i elasticitatea , si supletea , avand si  efect antirid .

 

Autor:  ing. Dan Eugen Bobe

director SC 2E PROD Alexandria

26 septembrie 2003