Meniu
Bine ati venit Semintele de floarea soarelui atente selectionate Cardinal-ulei de floarea soarelui presat la rece. Uleiuri presate la rece extra virgine diverse Ulei de floarea soarelui pentru salate fine Ulei de dovleac uleiuri presate la rece Cardinal-sanatate prin nutritie 20 de ani de activitate Seminte de dovleac, in, susa pungi cu seminte si faini diverse
 
Blog
 
 
Cos cumparaturi
 
 
Cautare
 
spacer

Informatii si articole utile legate de uleiurile presate la rece

 

ULEI PRESAT LA RECE DE MAC -UN ALIMENT CARE AJUTA ORGANISMUL SA INVINGA OSTEOPOROZA


 

Macul sau, papaver,  dupa denumirea sa latina, este o planta cu  provenienta asiatica, desi exista si autori care-i atribuie o origine vest-mediteraneana. Cert este ca aceasta planta se cultiva dn timpuri stravechi si in Europa. Numele speciei, “somniferum”, se refera la proprietatile narcotice ale opiului, care se extrage din semintele de mac. Numele arab al macului, “abu an-num” inseamna “tatal somnului”.

DE MAC - ulei de mac

Mentionat si de Homer in “Iliada” si “Odiseea”, macul a fost cultivat din timpuri antice pentru semintele sale bogate in ulei si opiumul ce rezulta din latexul obtinut prin incizia capsulelor inca verzi.Proprietatile narcotice si analgezice ale opiului erau bine cunoscute medicinei antice grecesti. Opiul este azi un drog ilegal, dar el nu se afla printre narcoticele folosite uzual in lumea moderna.

Anticii apreciau macul pentru uleiul obtinut din semintele sale, un ulei cu proprietati terapeutice, folosit cu succes in bucataria mediteraneana inca din antichitate. Astazi, uleiul de mac este o specialitate neobisnuita si se produce numai in cantitati mici, de cele mai multe ori obtinut prin presare la rece si de o calitate potrivita pentru salate Uleiul de mac presat la rece este utilizat in scopuri alimentare, fara a se rafina, in salate si uleiuri de gatit.Din punct de vedere nutritional uleiul de mac are o compozitie de acizi grasi cu 73% acid linoleic, 10% acid palmitic, 13% acid oleic.Uleiul de mac ajuta la fixarea calciului in organism si in tratarea osteoporozei. Nu sunt putine cazurile in care s-a obtinut normalizarea parametrilor analizelor in doar cateva luni de cura zilnica cu ulei de mac.
               Cultivatorii de mac din Europa de vest se confrunta cu numeroase restrictii menite a impiedica producerea de opiu. In Asia, insa, macul este intens cultivat, semintele de mac pisate fiind un agent de ingrosare obisnuit in bucataria in stil Moghul din India de nord; a fost creata chiar si o varietate speciala, alb-crem, pentru sosurile deschise la culoare. Bucataria din Bengal (nord-estul Indiei) foloseste deseori macul, care se armonizeaza perfect cu stilul culinar delicat aromat. Gustul macului este indragit si de japonezi, care-l folosesc pentru mancarurile subtil condimentate tipice Japoniei. Amestecul japonezde condimente, “shichimi togarashi” contine seminte de mac.

 Recent, s-au descoperit si alte valente farmaceutice ale acestui ulei. Cercetarile medicale au demonstrat ca tratamentele cu ulei de mac sunt foarte eficiente in combaterea agentilor cancerigeni cea ce indica folosirea lui in tratamentele impotriva cancerului.

Macul poate combate cu succes osteoporoza datorita continutului ridicat de fosfor care ajuta la absorbtia mai buna a calciului in organism. Proprietatile curative ale macului au iesit la iveala in urma cu cativa ani, la mutarea unui cimitir vechi din secolul 19 dintr-un sat Slovacia. Atunci s-a constatat ca oasele celor ingropati nu erau atinse deloc de osteoporoza. Locuitorii satului erau cunoscuti ca mari cultivatori si mari consumatori de mac si miere.

Cercetatorii slovaci au facut un studiu pe doua grupuri a cate 20 de femei care sufereau de osteoporoza. Primului grup i s-au administrat medicamente contra osteoporozei, iar celui de-al doilea grup, ulei de mac.

Rezultatele au aratat ca persoanele tratate cu mac scapasera de osteoporoza dupa administrarea uleiului de mac zilnic, timp de 12 luni. Femeile din celalalt grup inca mai aveau osteoporoza dupa un an.

editat: 20.01.2011

comandati acum ulei de mac presat la rece extravirgin Cardinal