Meniu
Bine ati venit Semintele de floarea soarelui atente selectionate Cardinal-ulei de floarea soarelui presat la rece. Uleiuri presate la rece extra virgine diverse Ulei de floarea soarelui pentru salate fine Ulei de dovleac uleiuri presate la rece Cardinal-sanatate prin nutritie 20 de ani de activitate Seminte de dovleac, in, susa pungi cu seminte si faini diverse
 
Blog
 
 
Cos cumparaturi
 
 
Cautare
 
spacer

Informatii si articole utile legate de uleiurile presate la rece

  COPILUL TAU VA DEVENI UN ADULT CU O SANATATE DE FIER ?

 

Misiunea de parinte este totodata si o scoala. Este cea mai grea dintre toate, tocmai fiindca nu dai examene, nu ai profesori si nu exista manuale. Reusitele si esecurile copilului tau sunt singurele calificative pe care le primesti.

 

             Ne preocupa tot ce tine de copilul nostru inca din clipa venirii lui pe lume: cum sa-l hranim cat mai bine, cum sa-i asiguram o locuinta confortabila, hainute frumoase. Ne gandim permanent cum sa ne comportam ca el sa invete sa fie ordonat, ascultator, comunicativ, etc, etc. Ne gandim chiar sa-i asiguram o educatie scolara scumpa si sofisticata, incarcata cu cursuri de muzica, pictura, limbi straine, etc. 

 

ulei presat la rece

 

Una dintre preocuparile de baza ale mamei ramane sanatatea copilului, pe care o "pazeste " ca pe ochii din cap, ferindu-l de accidente, de raceli, de microbi si asigurandu-i conditii optime pentru un somn bun si o alimentatie normala.

Dar de cele mai multe ori lasam mai la urma doua aspecte educationale esentiale, care prin lipsa lor pot sa genereze in viata copilului si a adultului de mai tarziu factori de risc asupra sanatatii. Ii lipsim in acest fel de cele mai puternice arme impotriva bolilor, "arme" care ii ajuta pe cei ce le detin sa isi mentina o sanatate perfecta pana la varste foarte inaintate.

Aceste doua "arme", atat de pretioase, sunt:

1.educatia prin si pentru sport

2.educatia pentru a alege in fiecare moment o alimentatie sanatoasa.

1. Educatia pentru sport nu inseamna cursuri costisitoare de sporturi de performanta, ci o libertate de miscare care sa-i dezvolte copilului dorinta de a incerca si a reusi sa faca cu corpul lui miscari simple, dinamice, interesante, jocuri in aer liber, alergari ce-i confera obiceiuri sanatoase, respiratie buna si oxigenarea organismului (esentiala in functionarea corpului, dar si a mintii umane)

Uneori, din prea mare grija, mama incearca sa-si fereasca copilul de accidente interzicandu-i jocuri de miscare. Alteori nu isi obisnuieste copilul cu jocul in aer liber din lipsa timpului. Ea avand prea multe treburi gospodaresti in incinta casei, nu are timp sa supravegheze copilul intr-un loc de joaca amenajat in parc si il indeamna sa se joace mai mult in casa, fara sa-si dea seama cat de daunator poate fi acest lucru.

Stiu ca e nedrept, dar e adevarat: acest mic ragaz pe care si-l ia mama pentru ea insasi, creaza copilului obiceiuri care mai tarziu se vor manifesta prin prea multe ore petrecute la televizor, la PC si prea putin timp de joaca in aer liber. In plus ii poate crea o latura antisociala extrem de greu de eliminat, chiar si cu trecerea timpului.

2. Educatia pentru o preocupare permanenta de a alege numai alimente sanatoase este ceva mai greu de imprimat unui copil, dar nu necesita un timp suplimentar, special. Aceasta educatie se face in primul rand alegand cu grija inca din magazine alimente naturale, cat mai putine dulciuri ultrarafinate. 

Masa in familie si preparatele care se servesc la aceasta masa sunt elemente de baza care se intiparesc in mintea unui copil cu mare exactitate si care vor face parte pentru totdeauna din tabloul numit ACASA, in mintea lui si a adultului de mai tarziu. Aspectul preparatelor servite la masa familiei, aroma din bucataria unde mama va ramane mereu figura centrala, recipientele si  ambalajele ingredientelor, tot ce tine de alimentatia in familie vor alcatui in clipele grele de mai tarziu tabloul ACASA, la care ne intoarcem mereu ca sa regasim dragostea parinteasca, sa ne regasim sinele, sa ne reamintim de unde am plecat, sa ne reconstituim radacinile.

Nu vi s-a intamplat niciodata sa intalniti intr-un magazin un produs simplu: zahar, ulei, o ciocolata, care sa va aminteasca de bucataria de acasa? ce sentimente puternice ne napadesc atunci si cat de legati ne simtim de obiectul pe care il vedem in fata, pe raftul unui magazin! Care e prima reactie? " Il cumpar, ca asta era alimentul pe care il folosea mama!"

Dar mai sunt si alte gesturi care pot face din copilul nostru un mancau incurabil si nu un om cumpatat si echilibrat:

- obiceiul de a-i oferi numai mancarurile preferate;

-obiceiul de a-i oferi cat mai multe dulciuri

- obiceiul de a-l "pacali" cu jucarii sau povesti sa stea cat mai mult la masa, in speranta ca va manca mai mult

Trebuie de dimpotriva, invatat sa manance in liniste, fara alte preocupari care sa-i distraga atentia, cum ar fi o jucarie interesanta, o emisiune TV sau discutiile adultilor.

Odinioara bunica invata nepotii sa spuna o rugaciune inainte de masa, iar asta ii facea sa se deconecteze de la agitatia jocului si sa intre intr-o stare mai linistita, de meditatie si concentrare, care ajuta la o digestie linistita si corecta si la o cat mai buna asimilare a nutrientilor din alimente. 

Poate multe familii nu mai agreeaza aceste metode de concentrare. Atunci ele trebuiesc inlocuite totusi cu altele mai moderne si mai practice, cum ar fi o muzica relaxanta, care sa creeze copilului deprinderea de a nu se aseza la masa cu gandul la alte preocupari, netent si grabit, precum si deprinderea de a nu servi masa intr-o atmosfera tensionata si agitata.

Toate aceste lucruri marunte, alcatuiesc educatia subtila a copiilor nostri si noi trebuie sa fim atenti, atat cat putem, ca sa inducem in mintea copilului ideea de echilibru in alimentatie pentru ca mai tarziu el sa capete deprinderea de a-si alege cu grija tot ce foloseste in alimentatia lui, pastrandu-si astfel sanatatea cat mai mult timp, pe masura ce inainteaza in varsta.

Distribuiti aceste informatii si prietenilor dvs.