Meniu
Bine ati venit Semintele de floarea soarelui atente selectionate Cardinal-ulei de floarea soarelui presat la rece. Uleiuri presate la rece extra virgine diverse Ulei de floarea soarelui pentru salate fine Ulei de dovleac uleiuri presate la rece Cardinal-sanatate prin nutritie 20 de ani de activitate Seminte de dovleac, in, susa pungi cu seminte si faini diverse
 
Blog
 
 
Cos cumparaturi
 
 
Cautare
 
spacer

Informatii si articole utile legate de uleiurile presate la rece

MITURI FALSE DESPRE DOMENIUL ULEIURI PRESATE LA RECE

In 1996, la cca 6 luni de cand am fabricat pentru prima data in Romania uleiurile naturale Cardinal, un institut de cercetare de prestigiu a avut ideea de a le denumi uleiuri presate la rece si asa s-a nascut aceasta denumire, care a definea la acel moment doar uleiurile Cardinal. Pe parcursul celor 20 de ani care au trercut de atunci, pe piata romaneasca s-au lansat multe mituri false, menite sa faca vandabile si alte uleiuri manufacturate mai nereusite, facute dupa tehnologii mai putin studiate si elaborate, dar mai comerciale.

Dintre acestea va prezentam doar cateva:

1.  Uleiul presat la rece e tulbure. Daca e perfect clar nu e presat la rece. FALS!

Fiindca uleiul rafinat nu are nici gust nici miros, mirosul si gsutul sunt primii indicatori care certifica daca un ulei e natural nerafinat  sau rafinat.

Claritatea si limpiditatea indica numai daca el e pur sau contine ceva impuritati.

Uleiul presat la rece nu e obligatoriu sa fie mereu tulbure. El se tulbura doar in anumite conditii:

a) daca contine impuritati si atunci, in timp impuritatile se lasa la fundul sticlei si nu dispar niciodata, indiferent de temperatura mediului ambiant. In acest caz, dintr-un litru de ulei cumparat lipseste un procent egal cu procentul de impuritati ce se lasa pe fundul sticlei.

b) daca uleiul ajunge la o temperatura mai scazuta decat cea la care a fost fabricat. - fie e pus la frigider, fie temperatura ambianta scade sub aceasta limita.

In acest caz, uleiul se limpezeste din nou si redevine stralucitor cand temperatura mediului creste din nou. Asta inseamna ca dintr-o sticla cu ulei de 1 litru se poate folosi 1 litru de ulei curat.

2. Uleiul presat la rece este amar. FALS!

Uleiul presat la rece nu trebuie sa fie amar. Daca simtiti acest lucru, poate fi din doua motive:

2.1. uleiul are defecte de fabricatie cauzate de soiul si calitatea necorespunzatoare a semintelor din care a fost facut.  E recomandat sa nu cumparati asa ceva.

2.2 cel care gusta uleiul poate avea ceva probleme cu sistemul digestiv si uleiul respectiv i le semnaleaza. Mai degustati o data intr-un alt moment al zilei sau peste cateva zile, sau mai cereti si parerea altei persoane.

3. Uleiul care nu miroase puternic nu este presat la rece. FALS!

Uleiul rafinat nu are nici un fel de miros, deci daca uleiul miroase, oricare ar fi intensitatea mirosului, el este natural, deci presat la rece.

Intensitatea mirosului la uleiul presat la rece difera insa de la un ulei natural la altul si depinde de gradul de purificare al uleiului respectiv. Cu cat e mai pur, cu atat mirosul e mai placut, dar mai discret.

Intensitatea mirosului difera si in functie de anotimpul in care a fost extras uleiul. Uleiul de vara, fabricat din seminte mai uscate, miroase mai intens, dar mirosul unui ulei bine facut trebuie sa fie neaparat placut, nu greu sau ranced. Uleiul de toamna, din seminte care doar ce au fost recoltate, e un miros mai fresh si mai discret .

Intensitatea mirosului la un nivel natural depinde si de calitatea semintelor din care a fost extras, fiindca o samanta degradata poate da mirosuri intense si nu prea placute.

4. Daca uleiul este galben intens, este cu siguranta presat la rece. FALS!

 Uleiul rafinat poate avea orice nuanta de galben, de la cea mai deschisa, pana la galben intensificat cu ceva coloranti alimentari.

La orice ulei natural, culoarea trebuie sa fie galben intens.

Daca culoarea tinde usor spre maroniu, uleiul nu e bine purificat, contine diverse resturi de planta fin tocate, praf sau alte impuritati.

Daca v-a placut articolul, nu uitati sa distribuiti si prietenilor dvs, interesati de acest subiect. Va multumim!